هدف سپتوپلاستی اصلاح یا صاف کردن انحراف تیغه بینی است. سپتوم دیواره داخلی بینی است که دو حفره بینی را از هم جدا می کند. سپتوم در قسمت جلو از غضروف و در قسمت عقب و پایین از استخوان تشکیل شده که با غشای مخاطی پوشانده شده است.
سپتوپلاستی زمانی انجام می شود که تیغه بینی صاف نباشد و باعث اختلالاتی مانند انسداد بینی و مشکل در تنفس، سینوزیت یا حتی دردهای میگرنی شود. سپتوپلاستی به عنوان یک جراحی عملکردی و همچنین یک جراحی زیبایی محسوب می شود. می توان آن را با رینوپلاستی ترکیب کرد یا به تنهایی برای اهداف صرفاً زیبایی شناختی برای اصلاح پل بینی انجام داد.
انحراف تیغه بینی باعث انسداد مزمن بینی و مشکل در تنفس می شود. گاهی می تواند علت خروپف شبانه، کیفیت پایین خواب و همراه با خستگی مزمن باشد. همچنین می تواند باعث عفونت سینوسی یا حتی عفونت گوش شود. از نظر زیبایی شناختی نیز باعث انحراف بینی به یک طرف می شود. با سپتوپلاستی تنفس فرد بهبود می یابد. می توان آن را با جراحی بینی به عنوان بخشی از جراحی بینی که هم اهداف عملکردی و هم زیبایی دارد، ترکیب کرد.
چرا و چه زمانی سپتوپلاستی انجام دهیم؟
به طور کلی، سپتوم کاملاً صاف نیست. هنگامی که انحراف بیش از حد زیاد باشد، سپتوپلاستی برای بهبود کیفیت زندگی بیمار ضروری می شود. هدف اصلی آن بهبود تنفس است. انحراف تیغه بینی عمدتاً ۲ منشا دارد. می تواند مادرزادی باشد یا به دنبال ضربه (حادثه یا شوک) ایجاد شده باشد.
❌ عوارض و علائم ناشی از انحراف تیغه بینی عمدتاً عبارتند از:
- انسداد بینی: یک سوراخ بینی به طور کامل مسدود می شود.
- ترشحات بینی که منجر به عفونت سینوس و گوش می شود.
- سردرد
- خروپف
- تغییر شکل بینی
رضایت بیمار از جراحی بینی خود توسط دکتر علیرضا بابایی: 👇👇
سپتوپلاستی چگونه انجام می شود؟
قبل از سپتوپلاستی بینی:
یک مشاوره تخصصی برای تجزیه و تحلیل مشکل تنفسی و تاثیر آن ضروری است. انحراف زمانی قابل مشاهده است که قدامی باشد. مورفولوژی بینی به عنوان یک کل نیز در نظر گرفته می شود. جراحی زمانی که مشکل تنفسی منشا آلرژیک داشته باشد پیشنهاد نمی شود.
ارزیابی تصویربرداری رادیولوژیکی به طور سیستماتیک تجویز می شود و شامل سی تی اسکن از بینی و سینوس ها می شود. در برخی موارد، ارزیابی عملکرد تنفسی توسط رینومانومتری درخواست می شود.
سپس جراح وقت می گذارد تا به شما در مورد این روش توضیح دهد . این مشاوره یک فرصت عالی است که به شما امکان می دهد تمام سوالات خود را در مورد جراحی بینی از پزشک بپرسید.
مراحل عمل جراحی:
سپتوپلاستی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، و فرد یک روز بستری سرپایی دارد (ورود به کلینیک در صبح و خروج در همان روز) . در طی عمل، جراح مخاط بینی در دو طرف سپتوم را آزاد می کند تا بتواند تغییرات لازم را روی آن انجام دهد، سپس بخیه ها با نخ های بسیار ظریف زده می شود و بعد از اتمام عمل جهت صاف نگه داشتن تیغه بینی از تامپون یا اسپلینت سیلیکونی استفاده می شود.
مقالات دیگر: مراقبت های بعد از جراحی بینی
بعد از سپتوپلاستی بینی:
- ناراحتی اصلی در روزهای اول در صورت وجود تامپون ، عدم امکان تنفس از طریق بینی است. تامپون های داخل بینی پس از ۲ روز برداشته می شوند. و در صورتی که از اسپلینت سیلیکونی استفاده شده باشد، مدت ۱۰ روز باقی می ماند و راه هوا از طریق آن باز است. این که کدام یک، تامپون یا اسپلینت سیلیکونی در پایان جراحی استفاده شود بستگی به صلاحدید جراحتان دارد.
- اغلب در حفره های بینی تورم (ادم) وجود دارد که باعث کاهش عبور هوا در یکی دو هفته اول پس از جراحی می شود. پس از این زمان، جریان هوا به تدریج بهبود می یابد و بیمار احساس بهتری می کند.
- کبودی بسیار نادر است.
- گاهی اوقات به دلیل تحریک مجاری اشکی، اشکی گذرا وجود دارد. همچنین، اختلال در حساسیت دندان ها و فک ممکن است به طور موقت مشاهده شود.
- پس از جراحی یک دوره استراحت چند روزه لازم است. بازگشت به زندگی عادی اجتماعی-حرفه ای پس از چند روز (بسته به مورد حدود یک هفته ) امکان پذیر است. در ۳ ماه اول باید از فعالیت های ورزشی همراه با درگیری مثل والیبال و فوتبال خودداری شود.
- نتیجه نهایی بعد از ۳ تا ۶ ماه مشاهده می شود. در واقع، در طول ۲-۳ ماه اول، جریان هوا در حفره های بینی ممکن است به دلیل تداوم یک ادم خفیف مختل بماند.